Hur bestämde du dig för att flytta till Thailand?
- Jag ville prova något nytt och annorlunda, att plugga och jobba utomlands. Jag hade varit i Thailand på semester innan och gillade det jättemycket så det kändes som ett självklart val att prova bo här.

Hur var det i början efter att du flyttat?
- Jag saknade min familj jättemycket. Dagarna kändes ensamma men samtidigt spännande. Jag började med att ta en Thai-språkkurs i Phuket och skaffade även extrajobb som guide. Jag höll mig sysselsatt och hade alltid mycket att göra. På det sättet kom jag snabbt in i nya rutiner och träffade även nya vänner, både thailändska och svenska. 

Vilka är de största skillnaderna mellan Sverige och Thailand? 
- Vädret, skillnader mellan rika och fattiga, kroppsspråk, skönhetsideal, klädsel och familjeförhållanden… Det finns många och stora skillnader och det är viktigt att anpassa sig efter landets kultur när man lever här. 

Hur fungerar det med språket?
- Thailändska och svenska skiljer sig enormt. Nu pratar jag Thai flytande men i början innan jag kunde det blev det en del felsägningar och missförstånd. Ett enda ord betyder flera olika saker beroende på hur det uttalas. Ett exempel är ”kaao” som med stigande ton betyder ”ris”, med sjunkande ton betyder ”vit” och med låg ton betyder ”nyheter”. Även om det blir fel med uttalet ibland så är de flesta förstående. Det är dock viktigt att alltid vara trevlig och prata med lugn röst. Här accepteras inte att man pratar högt eller tappar humöret, då får man ingen hjälp eller respekt. 

Vilka är dina bästa tips när man ska flytta till ett nytt land?
- Var öppensinnad och läs på innan om landets seder och bruk. Vad är acceptabelt och inte? Vad anses otrevligt som du kanske aldrig tänkt på innan? Respektera lokalbefolkningen och kulturen och jämför inte med ditt hemland. Kom ihåg att du är i ett nytt land för att du vill uppleva något nytt.