Hur bestämde du dig för att flytta till Norge?
- Jag är född i England och flyttade en del i Europa tillsammans med föräldrar när jag var liten, jag tror att det lite satte grunden för min nyfikenhet. Min sambo Matt och jag bodde och trivdes bra i New York men jag kände mig samtidigt lite trött på det hetsiga storstadslivet. Jag kände behov för en lite lugnare vardag men ville samtidigt ha nya intryck. Min före detta klasskompis Solveig tipsade mig om att det fanns ett ledigt jobb som Grafisk designer på Bik Boks huvudkontor och jag lyckades få en arbetsintervju. Intervjun gick bra och jag tänkte ”Why not?”.  Jag bestämde mig för att ta chansen och Matt följde med mig.

Beskriv din första månad efter flytten?
- Det var väldigt mycket köttbullar på menyn, det var allt vi hade råd att äta, haha. Matt och jag bodde helt utan möbler och sov på en madrass, den enda packning vi hade med oss var våra resväskor med kläder och hygienprodukter. Vardagliga saker som att köpa yoghurt i matbutiken var en stor utmaning och jag var tvungen att översätta allt så jag inte skulle hälla salt istället för socker i kaffet. Vi flyttade hit i augusti och jag minns att jag tyckte att allt var otroligt lugnt och vackert. Solveig tog med mig på en skogsutflykt för att plocka blåbär och det var som en saga! I New York hade jag aldrig kommit på tanken att gå ut i naturen på det sättet. 

Har du upplevt några kulturkrockar?
- Norge och USA är verkligen två helt olika världar! Det allra första jag märkte var hur dyrt allting är i Norge. I New York är det ofta billigare att äta ute på restaurang än att laga mat hemma. Det var en stor omställning i början men nu älskar jag att laga mysiga middagar tillsammans med vänner.

Vilken är den största skillnaden mellan USA och Norge?
- Det sociala. Amerikaner är generellt sett högljudda och skämtsamma men det är svårt att hitta äkta, nära vänner. I Norge är människor mer reserverade men när du väl blivit kompis med någon håller den vänskapen i vått och torrt. En annan sak som jag aldrig verkar vänja mig till är att norska tjejer och killar är så vältränade! Skidåkning är en del av vardagen och de har inget emot att campa ute i vildmarken. Min kille Matt och jag ville testa det norska friluftslivet och gjorde en utflykt till Preikestolen (norsk sevärdhet, reds anm.) förra sommaren, det var bland det mest utmanande jag gjort. Det var en grå, regnig, dimmig dag och vi befann oss bland klipporna 600 meter över marken… Jag minns att jag tänkte ”att klättra såhär hade aldrig varit tillåtet i USA!”, haha. Men jag gillar det, norrmän är äventyrliga och tar samtidigt mycket ansvar.

Hur fungerar det med språket?
- Det har aldrig varit några problem, alla pratar så bra engelska här. Jag har inte aktivt lära mig norska men jag kan nu ändå förstå språket i både skrift och lite tal. Det är fascinerande hur mycket du lär dig undermedvetet.

Vilka är dina bästa tips när man ska flytta till ett nytt land?
- Var öppen för förändring men ha inga förväntningar. Förändring är en av de bästa sakerna som livet kan erbjuda dig, det gör att du växer som person och gör dig öppensinnad. Att inte ha förväntningar gör att du lever i nuet, ibland blir du besviken men chansen är större att du blir positivt överraskad!

Är det något du saknar från New York?
- Nära och kära, såklart. Men min familj och mina närmaste vänner bor i England och jag bor faktiskt mycket närmare dem nu än när jag bodde i New York, så det är bara bra.